hilde van amelsvoort

Om mig

”Människor är skapande.”
     Adelyne Cross Eriksson

Jag älskar att vara i skapandets process.

Ikon

I korthet

Mitt namn är Hilde van Amelsvoort, jag är bildkonstnär och bosatt i Jokkmokk. Föddes i Nederländerna men flyttade 2009 till Sverige därför att jag ville bo närmare fjällen. I fjällen och naturen hämtar jag mycket inspiration. Jag jobbar med olika uttryckssätt och sedan några år med grafik i olika tekniker.

Jag är född och uppväxt i Nederländerna och flyttade tilll Sverige 2009.  Jag hittade bildens och skapandets kraft för ungefär tjugo år sedan och började måla en enda färg på ett papper med akvarell för varje dag. Sedan dess har jag fortsatt och jag skapar för att få uttryck för mina inttryck, det som vill komma ut.
Konst är för mig ett sätt att kommunicera både inifrån utåt och med betraktaren. Det viktigaste är kanske inte vad som berättas men vad som mottagaren upplever.

Jag gillar både att jobba smått och stort. Mitt minsta verk som är 4cm x 4cm är en serie med miniaturtryck i fotopolymer.Det hittils största verket ’Playground Field Zero’ är 100cm x 200cm.
Sedan 2016 har jag jobbat med olika grafiska tekniker. Jag gillar kombinationen mellan handverk och det slumpmässiga i det. I projektet ’Livet händer i Detaljerna’ jobbade jag med en dansare och en musiker. Det är intressant och utmanande att jobba med olika konstformer.

Livet händer i detaljerna

I videon nedan berättar jag mer om mig själv och min konst. ’Livet händer i detaljerna’ är ett projekt med dansaren Mareile Gnep och musiker Mirja Palo. Nedan är en video från projektet och utställningen på Ájtte museum. Dansaren och musikern har tolkad min konst och filmen visar hur detta blev ett nytt verk.

Resumé

Bland annat har mina verk visats på Grafiktrienalen 2020, i Norrköping, Trelleborg och Luleå. Jag var med som utställare på utställningen L’Armour & More 2023 i Los Angeles från Lela International Artists och på den 43rd Mini Print International of Cadaqués 2023 i Cadaqués Spanien. Sedan har jag haft olika separata utställningar, varav några är Sången om livet på Ájtte museum i Jokkmokk och Uttryck av Inttryck  hos Galleri Lindberg i Luleå. Jag har deltagit i olika gruppsutställningar som Fyra Uttryck på Ahlbergshallen i Östersund 2022.

Sagt om hilde

Recensioner

”Det är ju i de små detaljerna som livet händer”

NSD

12 februari 2022

”Vernissagen blev en intim och berörande upplevelse”

NSD

19 september 2021

”Expressiv minimalism och trollbindande uttryck – Hilde van Amelsvoort är fantastisk på Härke Konstcentrum”

LTZ

12 mars 2019

Några av mina projekt

I min portfolio hittar ni några av mina senaste projekt. I länkarna nedan presenteras de med bilder och fördjupad information.

Min kärlek till norrbotten
språk ett sätt att säga
Fåglar
skuggor