Min konst

”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund
att inte våga att förlora sig själv”

                              Sören Kierkegaard

Ikon

Våga gå vilse

Jag jobbar ofta i början på ett experimentellt sätt. Så omfamnar jag till exempel slumpen och magkänslan. Därifrån kan jag målmedvetet utveckla en bild eller form för att få fram det jag vill uppnå.

Det brukar vara en ensam process där jag utifrån mina intryck har en idé eller en form eller en färg som jag vill jobba med.  I ’skapandets bubbla’ brottas jag med mina idéer, tankar, känslor och uttryck och försöker finna den form eller stämning som jag söker.

Sedan tjugo år jobbar jag med skapande i olika tekniker. År 2016 gick jag en kurs i fotopolymer och jag var fast på en gång. Sedan dess har jag jobbat med olika grafiska tekniker.

Kreativitet och inspiration är för mig inte något som kommer ur tomma intet. I min konst får jag inspiration och idéer genom att hålla på. Jag gör någonting varje dag, kanske fem minuter med bara krumelurer eller en kort text. Då håller jag kontakt med min kreativitet. Då kommer också idéerna.

Jag tror att vi alla kan hitta skapandet inom oss. Vi hittar olika uttryckssätt, men utmaningen är att hålla kontakt med skapandets källan inom oss bland all ´måsten´ i vardagen.

Drivkraft i mitt skapande är att uttrycka det som berör mig. Jag använder olika material och olika uttrycksformer.

För mig är konst en form av kommunikation.  Det viktigaste är kanske inte vad som berättas utan vad som mottagaren upplever.

Ikon

Tekniken

Sedan tjugo år tillbaka jobbar jag med skapande i olika tekniker. År 2016 hittade jag grafik som uttryckssätt och jag var fast på en gång.

Jag jobbar med olika grafiska tekniker. Fotopolymer är en av dem. Med hjälp av belysning och framkallning för man över en bild på en plåt. Det kan vara ett foto en teckning eller något annat. Genom framkallning från plåten uppstår gropar. Sedan färgar man in plåten och valsar den genom en tryckpress. Min serie ’Min kärlek till Norrbotten’ är gjord med denna teknik.

En annan grafisk teknik som jag använder är plantryck med monotypier. Jag målar in en slät plåt och när jag känner mig färdig valsar jag den genom tryckpressen. Det blir monotypier, ofta i stort format. Jag gillar slumpen i den här metoden. Det är alltid spännande vad som har hänt efter att bladet har gått genom pressen. ’Språket ett sätt att säga´ är gjord med den här tekniken.

Inne i verkstan

Ny tryck på gång

Ett nytt blad förs genom tryckpressen.

Arbetsprocess på gång

En fotopolymer plåt målas in.

Ikon

Mina verk

Titta gärna vidare på min portfolio med ett urval bilder på mina verk och fördjupad information kring de specifika verken.